Tanzania

Vi arrangerar för närvarande inte några paketresor

PASS OCH VISUM Om ni ansöker om visum i Tanzania så tänk på att ta med kontanter USD. Visum kostar 50 USD per person. Det går även att ansöka om visum på ambassaden i Stockholm, se mer info http://www.tanemb.se/

Tänk på att passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomstdatum. Kontrollera passet i god tid före avresa. Skulle ni upptäcka att passet inte är giltigt så är det möjligt att resa med ett temporärt pass till Tanzania men det är inte att rekommendera.

VALUTA OCH BANKKORT

Valutan i Tanzania heter shilling (TZS). USD 1 =ca TZS  1 575 eller 1 SEK = 240 TZS. Ofta går det bra att betala med USD för mindre varor och tjänster, men se det som en nödlösning för ni kan då räkna med en dålig kurs. TZS kan enbart växlas på plats i Tanzania.  På större växlingskontor och banker i Tanzania går både USD, EUR, GBP och SEK att växla.

Den säkraste valutan för att kunna växla överallt är USD. Ni får sämre kurs om ni löser in resecheckar jämfört med att växlar kontanter. Kursen är i många fall ganska dålig när det gäller den svenska kronan. I större städer går det att ta ut lokal valuta i uttagsautomater med svenska bankkort med en viss uttagsavgift (ca 30 kr per uttag). Visa och Mastercard är de mest gångbara bankkorten/ kreditkorten. Det är möjligt att betala med kort på större lodger och i vissa affärer i större städer. Ta gärna hjälp av vår platschef eller safariguiden om ni vill växla pengar.

 

BETALNING I TANZANIA

Om ni blir anmodade att betala för något oväntat kan ni vända er till er safarichaufför eller guide för att få hjälp och mer information. Ni kan alltid ta kontakt med oss genom att ringa eller skicka SMS +46 707 546275 (jourtelefon dygnet runt). I nödfall kan ni kontakta den svenska ambassaden i Dar Es Salaam.

Var uppmärksam på att ni betalar olika typer av avgifter med mera till personer som verkligen har med saken att göra. Det har exempelvis hänt att nyanlända resenärer har betalat sin visumavgift till i stort sett vem som helst på flygplatsen, och naturligtvis inte fått något visum (visum fås och betalas enbart vid visumdisken).

Kom ihåg att safarin är betald liksom allt boende. Det är dessutom helpension under safarin. Om det uppstår några oklarheter eller om ni får betala för något som ni inte väntat er, vänligen skicka ett SMS till oss så reder vi ut saken direkt (journummer 0707-546275).

FÖRSÄKRINGAR

Det är viktigt att ni går igenom era försäkringar innan ni åker så att ni har ett fullgott skydd. Rese- försäkring kan beställas genom oss. Att åka utan försäkring är inte något alternativ. Det kan bli otroligt dyrt om något skulle inträffa under resan och om ni då saknar försäkring som täcker sjukhusvistelsen etc.

Ofta ingår både avbestälningsskydd och rese- försäkring vid kortbetalning av resan och det är möjligt att betala med kort på vår hemsida.

Allmänna säkerhetsläget                              

(källa: Utrikesdepartementet)

Tanzania är ett land som lockar alltfler turister. Den svenska ambassaden i Tanzania rekommenderar besök och vistelse i landet, men vill samtidigt uppmana besökare och boende att iaktta allmän försiktighet vad gäller trafiksituationen, kriminaliteten, hälsoriskerna samt de säkerhetshot som ibland riktats mot västerländska mål i Östafrika.

Elförsörjning

Elransonering kan förekomma vissa tider på dygnet och risken finns att elavbrott äger rum.

Trafiksäkerhet

Mycket stor försiktighet bör iakttas i trafiken. Höga hastigheter, undermåliga bilar och omdömeslös körning gör att trafiken är en uppenbar riskfaktor. Svåra olyckor med talrika dödsoffer förekommer ofta. Särskilt lastbilar och bussar håller höga hastigheter och har ofta dåliga bromsar. Bilkörning efter mörkrets inbrott på landsbygden och i glest trafikerade stadsområden bör undvikas. Det är tillrådligt att ha bildörrarna låsta och fönstren stängda under färd.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Kriminaliteten har ökat något under de senaste åren på fastlandet och på Zanzibar. Rån, inbrott och stölder samt sexuellt antastande förekommer. Besökare bör undvika osäkra platser såsom ensliga stränder, bakgator och folktomma platser, särskilt efter mörkrets inbrott. Vidare bör besökare undvika att exponera värdesaker som smycken, kameror, mobiltelefoner och pengar (not: Vi har inte haft någon resenär som blivit utsatt för hot eller blivit rånad men det är alltid bra att hela tiden vara uppmärksam, i synnerhet när ni befinner er i städer).

Vaccination:

Det är bra att ta med sig vaccinationskort till Tanzania och i många fall är det nödvädnigt. Det är i vissa fall hårda kontroller av gula febern och om det saknas vaccinationskort finns risken att ni inte släpps in i landet. Detta gäller framför allt Zanzibar där det är obligatoriskt med vaccination mot gula febern.  I många fall rekommenderas också drick-vaccin (Ducoral) som hjälper mot vissa magbesvär men som långt ifrån är någon garanti.

Det är alltid bra att kontakta en vaccinations- eller sjukvårdscentral om vad slags vaccinations- och malariaskydd ni behöver på resan, och om vilka sjukdomsrisker ni ställs inför. Malaria, som om den inte behandlas kan vara livshotande, sprids av främst kvälls- och nattaktiva myggor. Ni kan skydda er genom att äta malariaprofylax-tabletter, använda myggmedel och kläder som täcker kroppen under dygnets mörka timmar samt sova under myggnät.

Vissa profylaxmedel har blivit mycket omskrivna i resekretsar och ansetts ge kraftiga biverkningar. Tala med en vaccinationscentral om vilken profylax som är lämpligast för er.

Malariaprofylax ger inget hundraprocentigt skydd mot malaria, så använd myggmedel och täckande kläder mot myggen på kvällar och nätter. Sov under myggnät. Sådana (eller andra antimyggmedel) finns på alla lodger, camper och hotell där det behövs. Vi tycker inte att ni behöver ha med egna myggnät. Se mer om vaccinationer på http://vaccination.medicallink.se/

 

 

Menu