Sydafrika

Vi arrangerar för närvarande inte några paketresor

Den 11 februari 1990 frigavs Nelson Mandela efter 27 år i fängelse. Utvecklingen i Sydafrika efter den dagen liknar inget annat. Apartheidsystemet upphörde året efter och de första fria valen hölls 1994 då Mandela blev landets första färgade president. Besökare som reser till Sydafrika i dag får se många spår av landets märkliga historia. Du blir inbjuden i en varm atmosfär som präglas av framtidstro och försoning. Det är en omtumlande upplevelse som ger inspiration och tankeställare.
Sydafrika är tre gånger större än Sverige och har knappt 50 miljoner invånare. Av dem är 40 miljoner svarta, 5 miljoner vita, 3 miljoner färgade och 1 miljon asiater. Det finns elva officiella språk men du klarar dig utmärkt med engelska.
Sydafrika är bedövande vackert. Klimatet och naturtyperna är omväxlande. Det finns lyxiga, supermoderna städer och enkla, fattiga kåkstäder. Utvecklingen går i en rasande takt och du som besöker landet nu får vara med om historiska omvälvningar.
Vid en resa till Sydafrika finns utmärkta områden för safari bland vilda djur. Det finns fantastiska golfanläggningar och stora vingårdar. Det går bra att hyra bil, vägar och skyltning är bra men kom ihåg att det är vänstertrafik. Du kan ägna dig åt vithajsdykning, åka luftballong över Krugerparken eller bo i tält i Kalahariöknen. Utbudet är stort i Sydafrika. Unna dig den upplevelsen!
Att tanka på. Beställ tid på vårdcentralen eller annan läkarklinik i god tid före avresan för råd och vaccination. Vaccination mot gula febern bör t ex tas minst tre veckor före avresan. Du ska också skaffa malariaprofylax före avresan. För att skydda dig mot myggor ska du använda myggnätet som finns över din säng och vara noga med att stänga alla ingångar i nätet. Använd myggmedel och långärmade skjortor, långbyxor och sockor utomhus på kvällen.Tanzania:Kenya: Kontrollera ditt grunskydd, polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationer. Det kan vara bra att ha skydd mot hepatit A (smittsam gulsot), turistdiarré, malaria och gula febern. Ta kontakt med din läkare för mer information
Valuta: En Sydafrikansk Rand är cirka en krona & 20 öre. Kreditkort med Visa och Mastercard fungerar oftast bra. Gott om bankomater.
Priser: Mat och dryck är prisvärt. Ge cirka 10-15% dricks. Även kläder är prisvärt.
Mat: Gott om vilt på menyn. Fisk, skaldjur, frukt och grönt. Härliga kryddor!
Språk: Officiellt språk är engelska, africaans och nio mindre språk.
Vaccinationer: Grundläggande skydd för vistelse i stadsmiljö (Polio, stelkramp, difteri) plus hepatit A. För safari är det bra med malariaprofylax. Fråga din läkare eller vaccinationscentral.
Visum/Pass: EU-medborgare behöver inte visum. Passet ska vara giltigt minst 6 månader och ha minst en blank sida för stämplar.
Klimat:Tropiskt klimat i norr, medelhavsklimat i söder. Kapstaden är behagligast november-mars. I Johannesburg är november-mars varmast, cirka 25ºC, april-oktober är svalast. I med 26-30ºC. Juni-augusti är regnigt och svalt, ca 5ºC -18ºC.
Tidsskillnad: Samma tidszon som Sverige.
Mobiltelefon: Fungerar oftast.
El: 220V, adapter behövs.
Flygbolag:Reguljärflyg
Flygskatter: Cirka1990 2500 kr, beroende på resväg,.
Bagage: Normalt 20 kg incheckat bagage, 5 kg i handbagage.
Flygtid: 12-15 timmar beroende på avreseort och rutt.

Utrustning

Packa helst i mjuka väskor då dessa är enklare att stuva i safarijeepar. Utrustningsråd för safariresorna:
 • Fotriktiga kängor.
 • Ombyte av skor, förslagsvis bekväma träningsskor eller liknande.
 • T-shirts.
 • Kortbyxor eller kjol.
 • Långbyxor/jeans för kvällar eller kyliga dagar.
 • Långärmad sommarjacka eller tröja för kyliga kvällar och skydd mot mygg.
 • Dagryggsäck för att ta med T-shirt, sockor, sötsaker, kamera, regnjacka etc.
 • Rymligt minneskort till kameran.
 • Badkläder, solskyddsfaktor, hatt och myggmedel.
 • Vattenflaska.
 • Värktabletter, medicin mot turistmage och vätskeersättning om olyckan skulle vara framme.
 • Myggmedel.
 • Solskyddsmedel.
 • Handsprit eller annat desinfektionsmedel

Den sydafrikanska ambassaden i Stockholm kan nås via sin websida; www.southafrica.se. Där finner du bl.a. mer information och weblänkar om hur det är att turista i Sydafrika.

Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver vanligtvis inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. I nuläget gäller att ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter din planerade utresa från Sydafrika och ha minst två blanka sidor för in- och utresestämplar. Detta är något som de sydafrikanska myndigheterna kan ändra med kort varsel så kolla alltid med sydafrikanska ambassaden eller ‘Home Affairs’ innan du reser om vad som gäller vid tidpunkten för just din resa.

 

 

Menu