Information

Finns fantastiska safariområden och stora savanner där många naturfilmer har producerats.
Tanzania är ett djursäkert land och du kommer att få en oförglömlig resa. Tanzania är mer än dubbelt så stort som Sverige. Det finns 120 olika stammar med egna stamspråk,men de flesta tanzanier talar även swahili och många kan engelska. Huvudstaden heter Dodoma och landets högsta berg är Kilimanjaro. Längs gränserna finns tre av Afrikas största sjöar. Huvuddelen av inlandet ligger på en högplatå. Du kommer att få se och fotografera många djurarter under safarin. Här besöker du det berömda Serengeti och andra områden enligt dagsprogrammet. Guiderna är engelsktalande och mycket kunniga. Under safarin ingår alla måltider. Boendet är bekvämt och rent med alla bekvämligheter och maten är fantastisk. Safari i Tanzania kan avslutas med några dagars sol och bad på öparadiset Zanzibar med sina vita, ändlösa stränder. En perfekt avslutning på ditt afrikanska äventyr.
Tanzania har ett förflutet som tysk och brittisk koloni, men är sedan början av 1960-talet en republik. Tanzania är dubbelt så stort som Sverige, och har cirka 35 miljoner invånare. Det finns 120 olika stammar med egna stamspråk, men de flesta tanzanier talar även swahili. I städer med turism talar många engelska. Huvudstaden heter Dodoma och landets högsta berg är Kilimanjaro. Tanzania ligger strax söder om ekvatorn i östra Afrika. I öster gränsar landet mot Indiska oceanen, Kenya är grannland i norr. Längs gränserna ligger tre av Afrikas största sjöar. Huvuddelen av inlandet ligger på en högplatå. Här finns de bästa safariområdena och de stora savannerna. Här har många av naturfilmerna om Afrika filmats. Tanzania är ett djursäkert land och du kommer att få se och fotografera många arter under resan. Massajerna utgör cirka en procent av Tanzanias befolkning och lever i de populära safariområdena i norra Tanzania (och södra Kenya). På Safari med ReTravel kommer du i kontakt med dem på lodger och vid besök i massajby.
Valuta
Lokal valuta är Tanzanisk shilling som finns i valörer upp till 10000. Det finns många växlingskontor i  som erbjuder likartade växlingskurser. Vanligtvis accepterar man US dollar, Euro och i viss mån franska franc, brittiska pund, sydafrikanska rand eller skandinaviska kronor. Bankerna är normalt öppna under veckodagarna och lördagar fram till klockan 12. Köerna kan vara ganska långa. Det finns många bankomater i Nairobi som tar internationella kort. Kreditkort accepteras av de flesta hotell och restauranger. Resecheckar rekommenderas inte, då det inte är vanligt förekommande. Om du ändå bestämmer dig för att använda resecheckar, glöm inte kvitton och dylikt. Det är inte möjligt att växla resecheckar utan kvitton samt giltig, internationellt legitimation.
Hälsa och vaccination
Beställ tid på vårdcentralen eller vaccinationsklinik i god tid före avresan. Vaccination mot typhoid, stelkramp, tuberkulos, polio och meningitis (hjärnhinneinflammation) rekommenderas. När du turistar i Kenya behöver du också ha ett giltigt, internationellt vaccinationskort (gula kortet) som visar att du har skydd mot gula febern. Du ska också skaffa malariaprofylax före avresan, rådfråga en läkare om vilken medicin som är lämplig för Kenyavistelse.
Packa helst i mjuka väskor då dessa är enklare att stuva i safarijeepar. Utrustningsråd för safariresorna:
 • Fotriktiga kängor.
 • Ombyte av skor, förslagsvis bekväma träningsskor eller liknande.
 • T-shirts.
 • Kortbyxor eller kjol.
 • Långbyxor/jeans för kvällar eller kyliga dagar.
 • Långärmad sommarjacka eller tröja för kyliga kvällar och skydd mot mygg.
 • Dagryggsäck för att ta med T-shirt, sockor, sötsaker, kamera, regnjacka etc.
 • Rymligt minneskort till kameran.
 • Badkläder, solskyddsfaktor, hatt och myggmedel.
 • Vattenflaska.
 • Värktabletter, medicin mot turistmage och vätskeersättning om olyckan skulle vara framme.
 • Myggmedel.
 • Solskyddsmedel.
 • Handsprit eller annat desinfektionsmedel
 • För att skydda dig mot myggor ska du använda myggnätet som finns över din säng och vara noga med att stänga alla ingångar i nätet. Spraya rummet med insektsmedel, använd myggmedel och långärmade skjortor, långbyxor och sockor när du är utomhus på kvällen. Det är viktigt att undvika myggbett mellan skymning och gryning, då det är malariamyggornas mest aktiva tid på dygnet.
  kryddön Zanzibar är ett perfekt badresmål med vita stränder, palmer och varmt badvatten. Det är så nära paradiset du kan komma! Här kan man snorkla, dyka och fiska i havet.
  Lamu – ett bilfritt öparadis med ändlösa stränder vid Kenyanska kusten. Den längsta sandstranden är 14 km lång! Ön är kantad av sandstränder och mangroveträsk, och ingår i en liten arkipelag. Om du tröttnar på att ligga på stranden kan du fiska och snorkla i havet, eller varför inte åka ut och segla?
Dricks
Dricks till guiderna tillkommer med 7-10 dollar per resenär och dag.
TipsFotografera med omdöme.
Kom ihåg att respektera människor och fråga gärna om ni får ta en bild innan ni tar fram kameran. Vi rekommenderar teleobjektiv för safarin och för de som fotograferar på film så är låga ASA tal bäst eftersom ljuset är starkt. Bästa ljuset för att fotografera är under morgontimmarna innan solen står i zenit, och sedan under sen eftermiddag. Glöm inte reservbatterier till kameran. Ficklampa kan vara bra att ha då lodgerna inte har el alla dygnets timmar. Adapter behöver du om du har svårt att undvara dina apparater med sladd. Drick endast buteljerat vatten under resan. Och drick mycket. Skriv gärna dagbok under resan.
Visum för Tanzania löses enklast vid ankomst i landet. Priset är för närvarande (2005) 50 US för inresa till Tanzanias. Det är både dyrare och besvärligare att lösa visum via ambassaden i Sverige. Passet måste vara giltigt minst sex månader efter hemkomsten från resan.
FAKTA TANZANIA
Namn: Förenade republiken Tanzania.
Huvudstad: Dodoma.  
Yta: 945 090 km².  
Folkmängd: 42 miljoner.  
Språk: Swahili (officiellt). Engelska. Arabiska på Zanzibar.  
Statsskick: Unionsrepublik.  
Religion: Kristendom och islam.  
Tidsskillnad: +2/+1 timme vinter/sommar.  
Klimat: Varierar från tropiskt vid kusterna till torrt och varmt i höglandet, där morgnar och kvällar kan vara kyliga.  
Valuta: Tanzanisk shilling (TZS)  
Kreditkort: Accepteras på ett fåtal större hotell/lodger. Uttagsautomater finns.  
El: 230V. Adapter behövs.  
Mobiltelefon: Fungerar i de större städerna. Kontrollera om din operatör har avtal
Menu